7 redenen van niet durven loslaten!

Afgelopen maandag 30 november2020 heb ik mijn praktijk sleutels ingeleverd waar ik 8 jaar met heel veel plezier heb gewerkt en meer dan duizend klanten geholpen in hun gezondheid, spirituele groei, persoonlijke ontwikkeling en activatie van hun hogere bewustzijn. Een praktijk die ik 15 jaar geleden ben begonnen vanuit mijn zolderkamer en was uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf in Nederland, Suriname en India. Na heel veel twijfels en uitstel heb ik een maand geleden de knoop doorgehakt.

Ik wist al heel lang dat ik klaar was om naar de volgende level te gaan en moest beginnen met mijn online bedrijf om nog meer mensen te kunnen helpen maar toch durfde ik die stap niet te zetten. Ik bleef vastzitten aan de vertrouwde omgeving en was bang om de vastigheid los te laten. Er was ook angst voor het onbekende. Allemaal gedachten die natuurlijk niet waar zijn!

De Lock down heeft mij gedwongen om die stap te nemen. Ik was ineens gedwongen om mijn klanten te helpen via zoom en dat verraste mij heel erg. Mijn klanten hadden veel meer voordelen zoals in hun eigen omgeving een sessie krijgen, niet hoeven te reizen, een audio krijgen waar ze alles nog terug konden beluisteren. Er was ineens zoveel rust wat mij deed besluiten om de stap te nemen naar een volgende level.

Een mooi verhaal van loslaten wat ik ooit heb gehoord en nog steeds gebruik als motivatie gaat over een AAP die elke dag bananen ging stelen bij een landbouwer. De landbouwer werd er heel moe van en bedacht een manier om zo de aap te vangen. Hij stopte een banaan in een fles met de hoop de aap makkelijk te vangen en kunnen straffen voor het feit.

De aap kwam en stopte zijn hand in de fles om de banaan te pakken maar kreeg zijn hand niet meer eruit toen hij de banaan eruit wou halen. Hij probeerde van alles maar hij zat heel erg vast. De landbouwer op zijn beurt begon de aap te slaan en alle frustratie te uiten van de afgelopen tijd.

Zie je het voor je een aap die wordt geslagen omdat ze een banaan wil meenemen niet beseffen dat als ze de banaan los zou laten niet meer de pijn hoefde te voelen, ze weer vrij was en kon wegrennen. Wij mensen zijn precies net als een aap die wil vasthouden aan oude gewoontes en bang om open te staan voor nieuwe dingen.

Wat is loslaten?

Loslaten gaat altijd over een relatie wat je hebt met iemand of iets. Hierbij kan het je ouders, partner, kinderen of relaties zijn. Het kan ook iets materieel zijn bijvoorbeeld geld, huis, auto of spullen. Het kan ook angst, boosheid, onzekerheid of controle zijn die je niet wil loslaten. In alle situaties gaat het om de relatie die je niet wil loslaten en blijft vasthouden. Deze gewoonte van vasthouden kan je hebben gekregen vanuit je voorouders, geloof of vorige levens. In alle situaties is niet willen loslaten een gewoonte geworden en blijft herhalen.

In dit blog ga ik de 7 meest voorkomende reden met je delen om ervoor te zorgen dat je de voordelen van loslaten gaat herkennen en hierdoor durven om naar een volgende level te gaan.

1#Angst

Wist je dat angst een afleider is en zorgt ervoor dat je datgene niet doet wat je echt moet doen?

Angst om iemand of iets los te laten komt vaak door een zogenaamde liefde. Denk hierbij aan een relatie waarbij je niet gelukkig ben maar toch niet wil loslaten uit angst. Liefde heeft jou zo blind gemaakt dat je niet ziet hoeveel pijn je hebt. Je ziet niet dat er samen met jouw ook andere mensen meelijden. De reden om niet los te laten is angst voor een leegte dat gaat komen als je loslaat. Ondanks dat je ongelukkig ben wil je niet loslaten om gelukkig te zijn. Je bent zo wanhopig dat je niet ziet dat loslaten een uitweg kan zijn.

2#Denken in armoede

Iets niet willen loslaten omdat je leeft in armoede. Je bent bang dat het je nooit meer gaat lukken om voor elkaar te krijgen om iets opnieuw te kopen of op te bouwen. Je hebt er heel hard voor gewerkt om te krijgen en ben bang om het los te laten. Je gelooft erin dat dit jouw maar één keer kan overkomen en wil daardoor het niet loslaten. Je hebt moeite om te geloven dat je eerst moet loslaten zodat er een andere deur open kan gaan.

3#Gebrek aan zelf vertrouwen

Uit gebrek aan zelf vertrouwen wil je niet loslaten. Je hebt moeite om anderen te vertrouwen dat ze het goed bedoelen of je willen helpen. Dit zorgt voor heel veel wantrouwen en problemen waardoor je alles liever zelf wil doen. Je vertrouwt anderen niet dat ze het beter zouden kunnen doen. Je wil de regie bij jezelf houden en niet loslaten. Dit kan je heel veel energie kosten om alles alleen te doen en geen hulp te accepteren uit gebrek aan zelf vertrouwen. Je hebt geen idee dat je ego loslaten en hulp aanvaarden je gelukkiger gaat maken.

4#Onwetendheid

Ik neem hierbij het voorbeeld van een ezel in India die wordt gebruikt om stenen te sjouwen. De ezel heeft twee mandjes op zijn rug die wordt beladen met stenen en ze loopt van A naar B. Nadat alle mandjes zijn geleegd loopt de ezel weer terug om weer andere stenen op te halen.

Zo blijven mensen bezig in hun oude patroon omdat ze niet weten dat er nieuwe manieren zijn om stenen te sjouwen en dat ze daardoor eerder klaar zijn. Wel heel authentiek maar als je tijd en energie wil besparen dan moet je toch meegaan met de techniek.

5#Niet durven om je ruimte in te nemen.

Niet willen loslaten en blijven hangen in je oude gewoonte komt ook door je eigen succes niet willen toelaten. Je hebt geleerd om tevreden te zijn met wat je hebt. Hierdoor leef je op een oude manier en wil dit niet loslaten. Je neemt genoegen met de kleine ruimte en vergeet hierdoor dat je mogelijkheid hebt tot meer ruimte en daardoor meer mogelijkheden. De oude loslaten en je ruimte volledig innemen zorgt wel voor meer vrijheid.

6#Een oude gewoonte

Niet willen of kunnen loslaten kan een gewoonte zijn wat generatie op generatie doorgaat. Je hebt het bij je ouders gezien en dat doe je ook. Denk hierbij aan rituelen die nog steeds worden gedaan omdat het MOET. Vaak weten mensen niet waarom of waarvoor ze het doen. Dit hebben hun voorouders ook gedaan en nu hun ook. Uit angst dat er iets negatiefs gaat gebeuren blijven mensen deze overtuiging in stand houden. Er is ook geen ruimte om vragen te stellen want dat is weer niet mogelijk of onbeleefd.

7#Is een EGO kwestie

Niet willen loslaten kan ook een EGO kwestie zijn. Dit is het meest giftige reden om niet los te laten en door te gaan met iets wat jou heel veel energie, geld en tijd kost. Het liefst wil je niet kwetsbaar zijn en laat anderen zien hoe sterk je bent maar van binnen ben je helemaal gesloopt, ongelukkig en leeg. Je weigert om te vergeven en wil alles onder controle houden. Je draagt liever een dubbele pet dan loslaten van je EGO. Je houd rekening wat anderen over jou zullen denken en vergeet om je eigen gevoel te volgen.

Hierbij alle reden nog een keer op een rijtje:

1#Angst

2#Denken in armoede

3#Gebrek aan zelf vertrouwen

4#Onwetendheid

5#Niet durven om je ruimt in te nemen

6#Een oude gewoonte

7#Is een EGO kwestie

==============================

Nu is het jouw beurt. Wil je onderstaande vraag beantwoorden?

Welke van deze 7 reden herken je? En wat is jouw overtuiging over loslaten?

Voor nu: dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties!

En wil je alsjeblieft deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk als we nog niet verbonden zijn.

Een spirituele groet,

Sita Goelab

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *